Tips och råd till den nyblivna valpägaren.

Här nedan kommer lite tips och råd hur det kan underlätta för både valpen och de nya personerna när valpen lämnar sitt första hem, syskon och mamma. Givetvis finns det lika många råd som det finns uppfödare, men det här tycket vi är viktigt.Det finns också fantastiskt mycket bra litteratur i valpuppfostran. Olika metoder kan passa olika hundar och olika människor, så inget behöver vara rätt eller fel.

Gör i ordning en trygg plats för valpen där den kan gå och lägga sig att sova och vara ifred. Gärna en korg eller öppen bur. Låt valpen sova i närheten av "flocken".

En bestämd matplats med friskt vatten och torrfoder(om det fungerar)
Undvik plastskålar som lätt blir tuggade på och "far omkring"

Använd samma mat som du får av uppfödaren, vill du byta gör det successivt. En hund är ett vanedjur och är ganska enkelspåriga i sin kost. Var extra noga med kosten under första året då valpen växer.

Leksaker är bra. Använd din fantasi för bus och social lek. Göm godis bakom stolsben och andra finurliga ställen mm
Valpen byter sina tänder i 4-6mån åldern och är då extra jobbiga med att tugga på allt! Tuggben finns i alla dess former. Undvik små ben och de med knutar då de kan fastna i halsen. Dubbelmacka av knäckebröd med leverpastej imellan är mums för en tandömsande valp.

Kloklipning är bra att göra när valpen är trött och sover i knät.Minst varannan vecka bör klorna klippas om de inte slits naturligt. Att lämna valpen själv en stund är också bra att göra när den har busat, är trött och ska sova.

Bilresan kan vara lite jobbig. Bästa alternativet är en bra bur som du kan sticka ner handen i och lugna valpen om det behövs. Alternativ två är att resa med valpen i knät. Ta med extra handduk o papper för ev upptorkning!

Rumsren valp. En del valpar är jätteduktiga på en gång andra tar det lite längre tid för. Viktigast är att gå ut med valpen direkt efter den har vaknat. Även efter mat och lek kan det hända "olyckor"

Lär valpen dess namn.Använd det för att göra valpen uppmärkam att något ska hända  
Enkla ord  som sitt, duktig, hit  mm är mycket lättare för valpen att tolka om du säger dem ensamma.Försök var konsekvent i ditt tonfall. Valpens namn ska du använda i positiva sammanhang när du vill att den ska känna sig extra glad. Undvik att höja rösten, värsta bestraffningen en hund kan få är total nonchalans från din sida.

En hund trivs bäst med tydliga regler och mycket kärlek!
Sunt förnuft och en stor portion tålamod är också bra att ha...


Tidtabellen:

ca 8 veckor,-vaccination, vetbesiktning mm ombesörjes av uppfödaren

ca 12 veckor,- vaccination, valpen bör avmaskas veckan innan med exempelvis Banminth
Vill ni rabiesvaccinera går det bra att göra första vaccinationen nu.

6-7 mån, avmaska exempelvis med Drontal

ca 1 år, upprepad vaccination
därefter skall hundan vaccineras regelbundet. Lite beror det på hundens miljö och användning men ca vartannat år. Fråga din veterinär.